Arancino siciliano

Objevte pravý sicilský arancino z východu ostrova. Historie, recept a tipy, jak si připravit tuto křupavou pochoutku doma – s autentickými surovinami Del Sicily.

🟡 Arancino – hrdost východní Sicílie

Na Sicílii se o něm vedou vášnivé debaty: arancino nebo arancina?
Na západě, v Palermu, má kulatý tvar a ženské jméno. Na východě, v Katánii, pod majestátní Etnou, se mu říká arancino a má charakteristický špičatý tvar – připomínající sopku, která střeží celé okolí.

První zmínky o arancinu sahají až do doby arabské nadvlády na Sicílii (9.–11. století). Právě Arabové přinesli na ostrov rýži a koření, zatímco pozdější normanská kuchyně dodala obalování a smažení. Z kombinace těchto vlivů vznikla jedna z nejslavnějších sicilských specialit.

Arancino se stal symbolem katánijské kuchyně a dodnes je neodmyslitelnou součástí pouličních trhů i rodinných oslav.


Ingredience (cca 8 ks)

  • 500 g kulatozrnné rýže (arborio)
  • 1 l zeleninového vývaru
  • 50 g parmazánu
  • 2 vejce
  • 200 g rajčatové omáčky Del Sicily
  • 150 g mletého masa (hovězí nebo směs)
  • 100 g mozzarelly
  • 50 g zeleného hrášku
  • extra panenský olivový olej z Etny
  • sůl, pepř, bazalka
  • na obalení: mouka, vejce, strouhanka
  • na smažení: olej

Postup

  1. Uvařte rýži ve vývaru do měkka, vmíchejte parmazán a jedno vejce. Nechte vychladnout.
  2. Připravte ragú: na olivovém oleji orestujte maso, přidejte rajčatovou omáčku, hrášek, bazalku, osolte a duste asi 20 minut.
  3. Vezměte hrst rýže, do středu vložte lžíci ragú a kousek mozzarelly. Uzavřete a vytvarujte kónický tvar (symbol Etny).
  4. Obalte v mouce, vajíčku a strouhance.
  5. Smažte dozlatova.
  6. Podávejte horké – tak, jak se jí přímo na ulicích Katánie.

Tipy ze Sicílie

  • V Katánii má arancino špičatý tvar, symbolizující Etnu.
  • V Palermu je kulatý – proto se mu říká arancina.
  • Existují i sladké varianty: s pistáciovým krémem nebo čokoládou.
  • Nejlepší arancino je vždy připravené z kvalitního olivového oleje a pravé sicilské passaty.

Arancino – víc než jen jídlo

Arancino je kulinářský most mezi kulturami – spojením arabské, normanské a sicilské kuchyně. V Katánii je dodnes symbolem hrdosti, který se jí při slavnostech Santa Agata i při každodenním shonu na ulici.

👉 Chcete ochutnat autentickou chuť Sicílie? Připravte si arancino doma s našimi ingrediencemi z Del Sicily – přímo od sicilských producentů.

Přejít nahoru